Největší e-shop s potřebami pro řezníky a kuchaře v ČR a SK
-
Akce a slevy
nav-right -
Koření a přísady
nav-right -
Střeva a síťky
nav-right -
Řeznické potřeby
nav-right -
Krájení
nav-right -
Obalový materiál
nav-right -
Řeznické stroje Dadaux
nav-right -
Gastro vybavení
nav-right -
Kuchyňské potřeby
nav-right -
Kuchyňské nádobí
nav-right -
Sanita a mytí
nav-right -
Pracovní a ochranné pomůcky
nav-right -
Udírny Bradley
nav-right -
Grily Weber
nav-right -
Herold pro Vás
nav-right - Knihy pro řezníky a uzenáře
- Dárkové poukazy
-
Bazar řeznických potřeb
nav-right
Domácí jitrnice
Postup:
- Očištěnou vepřovou hlavu, bůček, lalok a plíce uvaříme se dvěma cibulemi v mírně osolené vodě tak, aby zůstaly tužší. Uvařené maso necháme zchladnout, pak ho vykostíme a nakrájíme na kostičky asi 5 x 5 mm. Plíce umeleme na masovém strojku přes desku s otvory 4,5 mm, syrová játra zbavíme žilek a 2 x pomeleme na desce s otvory 3 mm. Nakrájené žemle o velikosti asi 5 x 5 mm vložíme do míchací nádoby, přidáme část tučného vývaru, umletá játra a třený česnek s další částí vývaru a dobře promícháme. Osolíme, okořeníme a znovu dobře promícháme, a přidáme na kostičky pokrájené maso, podle potřeby vývar, ale tak, aby směs nebyla řídká. Prejt podle potřeby dokořeníme a dosolíme, aby měl výraznější chuť. Plníme - narážíme - do nakrájených střev, na jednom konci již zašpejlovaných vepřových střev, zašpejlujeme a vaříme asi 20 minut při teplotě vody 85 °C. Při vaření sem tam opatrně zamícháme. Uvařené jitrnice opláchneme ve studené vodě, narovnáme na dřevěnou desku, po čase obrátíme a necháme zvolna vychladnout.
- Pokud nám nějaké jitrnice ve vodě prasknou, není to žádná tragédie. Vodu, kterou používáme na vaření jitrnic a jelit totiž použijeme jako základ pro zabijačkovou polévku. Takže pokud pár jitrnic a jelítek praskne, o to lepší bude zabijačková polévka lepší a hustější :)
Suroviny na cca 12 kg jitrnic:
- 5 kg vepřové hlavy
- 1,5 kg vepřového boku
- 1 kg vepřového laloku
- 1 kg vepřových plic
- 0,7 kg vepřových jater
- 150 g cibule
- 1,5 kg tvrdší žemle
- 1,5 litru tučného vývaru z vepřového masa
Koření na 1 kg jitrnic:
- 15 g třeného česneku
- 20 g soli
- 1,5 g mletého pepře
- 1 g majoránky
- 0,5 g nového koření
- půl lžičky mletého zázvoru